تاریخ انتشار : 29 آبان 1392 20:21

دانشنامه حقوقی/

هر عملی که باعث آلودگی هوا شود، ممنوع است

منظور از آلودگی هوا عبارت است از وجود و پخش یک یا چند آلوده کننده اعم از جامد، مایع، گاز، تشعشع پرتوزا و غیر پرتوزا در هوای آزاد به مقدار و مدتی که کیفیت آن را به طوری که زیان آور برای انسان یا سایر موجودات زنده یا گیاهان یا آثار و ابنیه باشد تغییر دهد.

به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، براساس بند 2 ماده 1 آیین‌نامه جلوگیری از آلودگی این امر عبارت است از وجود یک یا چند آلوده‌ کننده در هوایی آزاد به مقدار و مدتی که کیفیت آن برای انسان یا سایر موجودات زنده، گیاهان و یا آثار و ابنیه مضر باشد.

با این که آلودگی هوا از دیرباز وجود داشته و پدیده جدیدی نیست، اما این مشکل به صورت یک معضل زیست محیطی، بهداشتی، اجتماعی، سیاسی و حقوق متعلق به عصر حاضر به شمار می‌آید.

آلودگی هوا یک مشکل چند بعدی و پیچیده است و حل آن نیازمند تجمیع همه امکانات جامعه، مشارکت و همکاری جدی شهروندان در کنار دولت و استفاده از ابزارهای قانونی است و به بیان دیگر در واقع ضمانت‌های حقوقی برای مقابله با آلودگی هوا هرچند لازم‌اند، اما به تنهایی کافی نیست و مجموعه‌ای از عوامل، مکانیزم‌ها و سیاست‌های غیر حقوقی نیز در کنار ضمانت‌های حقوقی نیاز است، هر چند به نظر می‌رسد برای مقابله با تباهی‌های زیست محیطی تاثیر عوامل غیر حقوقی به مراتب بیشتر است.

كارشناسان و مجامع زیست محیطی در عرصه های جهانی به این نتیجه رسیده‌اند كه در پیش گرفتن راه‌های موثر حمایت از محیط زیست و منابع طبیعی امری اجتناب ناپذیر و حیاتی است و رمز و كلید اصلی موفقیت در تثبیت اقلیم زمین، كاهش مصرف سوخت‌های فسیلی است.

● راه های مقابله با آلودگی هوا:

▪ از موثرترین راهكارهای كاهش آلودگی، كاهش آلودگی از مبدا است: ساخت و طراحی وسایل نقلیه موتوری كه از حداقل سوخت استفاده كنند، چنانچه در کشور‌های پیشرفته این امر تحقق یافته و در صدد موفقیت‌های بیشتری نیز هستند و همانطور که می دانیم وسایل نقلیه موتوری در ایران نسبت به دیگر کشور ها از بالاترین مصرف سوخت برخوردار هستند.

▪ تبدیل سوخت خودروها به CNG در مقابل بنزین و نیز كاهش واردات بنزین.

▪ ارایه برنامه‌های آموزشی در رابطه با كاهش مصرف سوخت از طرق مختلف مانند آموزش تعمیر و نگهداری خودروها، الگوهای رانندگی و عوامل موثر بر میزان مصرف سوخت خودرو.

▪ استفاده از رسانه‌ها‌ی همگانی (رادیو، تلویزیون، مطبوعات و... ) و فعالیت‌های سازمان یافته برای آموزش و افزایش دانش درباره تهدیدهای آلوده كننده‌های هوا و ایجاد آگاهی از اجرای قوانین برضد تمامی آلوده كننده‌ها بسیار مهم و ضروری است.

▪ خارج كردن صنایع آلاینده از محدوده شهری؛

▪ از رده خارج كردن خودروهای قدیمی و فرسوده با حفظ حقوق صاحبان آن‌ها.

▪ استفاده از انرژی‌های تجدید‌پذیر كه هم اكنون در نقاط مختلف دنیا از آن‌ها استفاده می‌شود از جمله انرژی خورشید ،باد، انرژی گرمایی اقیانوس‌ها ،انرژی امواج آب و انرژیجذر و مد اقیانوس‌ها ، بیوگاز (سوخت حاصل از تجزیه میكروبی ماده آلی در غیاب اكسیژن _ بیوگاز سوختی پاكیزه است كه می‌شود از آن برایپخت و پز ،گرم کردن فضا و آب، روشنایی و حتی فراهم آوردن توان مکانیکی در ماشین آلات کشاورزی.